2010 m. vasario 17 d., trečiadienis

Pyragėliai su kopūstais




Kai buvau tokia jauna, kad net neįtikėtina... kai mokėjau kepti tik blynus, bet man daugiau ir nereikėjo... kai receptų neieškodavau internete, ir net kai interneto dar nepažinojau, ir drįstu teigt, kad nepažinojai jo tu... ir net nė vieno žilo plauko, ai tiesa, vienas buvo nuo kokių 14 metų, nežinau dėl ko, buvau jį sykį išsirovus, bet jis vėl ataugo žilas...
vienžo senais laikais Kažkada
susipažinau su tokia babune, kurią visi vadindavo Timofejevna. Buvo ji begaliniai sena, nors tiesa dar ne pensininkė, dirbo sarge objekte, vadintame "Amonitka" - išeidavo į darbą vakarais ir man atrodo netgi turėjo medžioklinį šautuvą darbe, nors tiksliai nežinau.
Gyveno su tokiu Volodia, kuris man irgi atrodė senas, bet visi sakydavo, kad Timofejevnai žiauriai per jaunas.
Kepdavo pyragėlius su bulvėm ir kopūstais.
Iki kol jos nepažinojau, neįsivaizdavau, kad tokių pyragėlių išvis būna. Kai paragavau, milte pamilau, ypač tuos su kopūstais.
Ir net kepti išmokau.

Kiekiai apytiksliai:
Tešlai
0,5 litro vandens
pakelis sausų mielių (11 g)
žiupsnelis druskos
2 žiupsenliai cukraus
miltų

Įdarui
1 l raugintų kopūstų
2 svogūnai
2 šaukšai aliejaus

Dar reikia aliejaus virimui.


Vandenį reikia truputį pašildyti, tik neužkaitinti, kad nenužudytume mielių. Įdėti druskos, cukraus, mielių ir šiek tiek miltų, kad tešla būtų kaip blynams. Paviršių storai apibarstyti miltais, puodą uždengti ir palikti.
Maždaug po pusvalandžio tešla bus atgijusi ir priburbuliavusi puodą. Dedam dar miltų, tiek, kad galėtų minkyti, na ir suminkom. Dar valandžiukei ar dviems paliekam - priklauso nuo patalpos šiltumo.
Per tą laiką patroškinam kopūstus.
Kai tešlos padaugėja maždaug dvigubai, gerai ją išminkom. Paskui gnybiam gabaliukais, iškočiojam, dedam įdarą ir gerai užtaisom, aš tai net su užraitymais darau. Timofejevna neraitydavo.
Verdam aliejuje.

Dabar pasiskųsiu. Virdami jie kai kurie būna teisingi, tai yra apkepa viena pusė, tik vinkt ir persiverčia. Kiti būna be iniciatyvos, bet klusnūs - patys nesiverčia, bet kai apverti neprieštarauja. Bet būna tokių jų!!! Atkaklių! Neklusnių! Apverti, o jie tik makt atgal ir vėl balta puse į viršų. Apverti, tie ir vėl makt atgal. Kai kuriuos galima perauklėti apverstoj būsenoj prispaustus palaikius. Kiti gi nesiduoda nė už ką. Rado mat kur charakterį demonstruot - riebalų puode!

15 komentarų:

  1. Ooo, pyražki s kapūstoj :))
    Man visai skanu, netgi, sakyčiau, visai labai skanu. Tiesa, niekad nesu gaminus, bet žinau kepyklą, kurioj labai skanius kepa :) Tik turiu įtartį, kad įdaras iš šviežių kopūstų... O gal ir ne, nespėju atskirt, kaip greit skranduky dingsta :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nu jezus jezus, negi valgysi tuos riebius pyragėlius prieš Italiją?:))) Man tai ranka nukristų, jei išdrįsčiau paimt kokį vieną:)))

    Vienu žodžiu prikepk, supakuok ir išsiuntinėk dovanų tiem, kas kepėją pagirs, o pati ruoškis,puoškis ...kelionėn:))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kažin ar būtų ne mažiau vargo kepant orkaitėje? Skanūs, skanūs, labai noriu! Labai juokiausi iš tamstos skundo...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ogi koks man džiaugsmas, kad ne tik šiaip užsukat, bet dar ir raštelį paliekat!

    Duonosirzaidimai, gali būt iš šviežių, bet kaip išimtis. Paprastai būna iš raugintų, bet jie pasitroškinę sušvelnėja.

    Lorca, man nuo riebaus maisto ne rankos kritinėja, o tokie randasi... kaip gelbėjimo ratai. Pyragėliai šie nežinau kiek turi kalorijų, bet nemanau, kad būtų itin sunkiasvoriai, tešla kūda, įdaras be spirgo. Tik kepdami kiek gurkštelna...

    Puanc, esu ir orkaitėj bandžiusi. Galima, žinoma galima. Bet vienbalsiai pripažinta, kad aliejuje virti skaniau.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kaip skaniai atrodo :) Labai neblogi tokie kepinėliai, manau, pabandysiu išsikepti orkaitėje :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. labai patiko priešistorė apie Timofejevną :))))))))))))))) Tiesiog įsivaizduoju bobutę su šautuvu ir skaniausiais pyragėliais. Mano vaikystėje tokie irgi buvo, reikės kada atgaivinti prisiminimus.

    AtsakytiPanaikinti
  7. ai kaip norisi išbandyti, tiktai mielių bijau... :( Niekada man jokios mielės neiškyla... :(

    AtsakytiPanaikinti
  8. Žalios Varnos kaip tie atkaklieji nesiverčiantys pyragėliai :) sakau, kad aliejuj skaniau, bet laikosi savo nuomonės, kas šiaip jau yra gerbtina :)))) Tada bent jau tešlai vietoj vandens naudok piemą.

    Be, ta babunė ir su šautuvu, ir su pyragėliais, ir dar, žinok, su ryškiai raudonom lūpom.
    Buvo.

    Laima, na nežinau kaip čia gali būt, kad jokios mielės neiškyla. Tada pirma padaryk testą - keliuose šaukštuose šilto vandens ištirpyk mieles su trupučiu cukraus. Jei atgis - daryk su jom tešlą. Svarbu nenaudoti per karšto vandens, nes mielės yra gyvas organizmas ir žūsta kažkur prie +40C.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Iškilo mano mielės. Antrą kartą iškilo gražiai. Savaitgalį pynutes kepiau, šiandien - šituos čiudus-judus. Aliejų perkaitinau - visą butą pridūmijau. Abi medines menteles susvilinau iki juodumo. Dabar ventiliacija visu pajėgumu darbuojasi, visi langai atidaryti, o ant stalo - skirtingų atspalvių pyragėliai: nuo tamsių su didelėm rudom dėmėm iki šviesiai auksinių... Vieną paragavom - šaunūs pyragėliai, bet kiek čia panikos, kiek veiksmo, čia ne su nenorinčiais vartytis, čia su burbuliuojančiais reikia santykius aiškintis.

    O šiaip, kas turite elektrines virykles - kaip pasiekiate norimos temperatūros neperkaitindamos?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Laima, sveikinu su iškilusiom mielėm! Ne taip ir sudėtinga viskas, ane?
    Dėl elektrinių viryklių patarti negaliu, bet negi ten intensyvumas niekaip nesireguliuoja?
    Per karštas aliejus ne tik dėl pridūmijimo blogai, gali nutikti, kad išorė apkeps, o viduj liks žalia tešla (kalbu ne apie spalvą).
    Verdant aliejuj šiokio tokio pridūmijimo neišvengsi, ypač jei čeburekus kokius verdi ir jie prakiūra, todėl labiau mėgstu tokius dalykus vasarą daryt, kai galima duris langus atsilapoti.

    AtsakytiPanaikinti
  11. neliko viduj žalia, bet... nu nepykite, kepinių riebaluose fanai, man neskanu...
    Tai - ne recepto kritika, o įspėjimas tiems, kas nemėgsta kepinių riebaluose. Nors ir kaip patraukliai pateiktas receptas, nėra ko tikėtis, kad nemėgstami dalykai pasidarys mėgstami...

    Bet šiaip, jeigu tokie dalykai prie širdies - tikrai turėtų patikt. (Man asmeniškai atstūmianti tik ta riebi plutelė, iškepus orkaitėje tikrai būtų patikę)

    AtsakytiPanaikinti
  12. super, tiek prisikvatojau skaitydama .... Labai patiko autores rasymo maniera... :))) O pdel pirageliu dar nezinau - nebandziau

    AtsakytiPanaikinti
  13. Superinis receptukas tik as dariau su svieziais kopustais o ne su raugintais :)
    Kas liecia teslos prisigerima aliejumi, tai tiesiog nereikia daryt storos teslos, kuo jin plonesne tuo skaniau.
    Duodu 10balu is desimties :) Nuostabus skonis, rekomenduoju visiems pabandyt

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Idarui mano mama naudodavo viena dali raugintu kopustu ir viena dali svieziu kopustu.Tokiu budu ji paruosdavo nuostabu troskini idarui.Pries tai ji pakepindavo pora susmulkintu morku ir svogunu svieste,i juos sudedavo kopustus ir troskindavo,kol suminkstes.Galima ideti dziovintu grybu,rukytu lasinuku,dziovintu pomidoru..ir t.t.Skanaus!
      .

      Panaikinti
  14. Labai ačiū už receptą. Bandžiau liuks gavosi, paprasta, pigu, skanu :)

    AtsakytiPanaikinti