2010 m. balandžio 29 d., ketvirtadienis

Dilgėlių pesto




aš jį jau mylėjau dar neparagavus, dar nemačius ir net nežinodama, kad toks yra.
Aš jau avansu mylėjau viską, kas vadinasi "pesto", viską, kas žalia, ir viską, kas iš dilgėlių,
ir kai internetiniuose bloguose receptus skaičiau,
taip taip, aš jau žinojau, kad bus gerai,
užsimovus raudonas gumines pirštines patvoriais dilgėlių viršūnėlės karpydama žinojau, kad gerai bus.
Nu bet nesitikėjau, kad TAIP gerai.

Kiekiai apytiksliai:
3 didelės saujos dilgėlių
keli lapeliai mėtų
3 skiltelės česnako
3 šaukštai saulėgrąžų branduolių
gabaliukas sūrio, nu gal maždaug 3x3 cm kubiukas
pusė citrinos
1/3 stiklinė aliejaus
druska, juodi pipirai


Dilgėles užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti taip kelias minutes. Išgriebti, vandenį nuspausti. Jau galima be pirštinių - išgręžiau neypatingai švelniu būdu, jos ateip ateip jau buvo išdidų grožį praradę.
Saulėgrąžas pakepinti sausoje keptuvėje.
Viską į smulkintuvą ir... poros minučių reikals.
Sūrio kaip ir reikėtų kieto, parmezano tipo, bet neturėjau, pabandžiau paprastą fermentinį, ar tai vilnius jis vadinosi, ar palanga - sumaliau ką turėjau.
Iš citrinos išspaudžiau sultis.
Aliejų naudojau saulėgrąžų nerafinuotą, paragavus supratau, kad buvo gerai.
Paragavus supratau, kad viskas yra labai labai gerai. Puikumėlis, kaip gerai.
Ypač tinka su krekeriais kokiais nors ar grissini,
arba su virtieniais,
turėtų su makaronais tikti irgi, bet dar neišbandžiau.

Malonu tikrai, bet turėjau bendramintį - sėdėjo kaip tik virtuvėj toks užjūrio princas, kuris nebijojo nematyto daikto paragauti ir patvirtino, kad gavosi puikiai. Dabar abiem pirštai pleistrais užklijuoti, kaip koks priklausymo slaptai sektai ženklas, nes abu neatsargiai smulkintuvo peilius pačiupinėjom.
Kur auginate dilgėles?- paklausė manęs.
Kaip tai kur, jos pačios auga!
Bet tas, kurias vartojate maistui...? Perkate ar sėjate?
He he... nesėtų dilgėlių pesto.

šaltinį sudėtinga nurodyt, nes gana daug panašių receptų radau, su įvairiais riešutais ir su įvairiais aliejais, na pvz šitas





Bandžiau su kokosais ir alyvuogių aliejum. irgi tiko maistui, nors su saulėgrąžom skaniau.

15 komentarų:

  1. Čia tai gėris, pas mane su kedro branduoliais gamintas buvo. Gaila, kad per mažai pasigaminau, nesulaukiau kol fotoaparato elementai pasikraus ir su makaronais sukirtom. Vyrui net nesakiau iš ko padaryta, būtų net nevalgęs, o dabar kišo, net ausys linksėjo :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aniem, jei labai atkakliai klaustų, galima sakyt ORTIKA :) Pakankamai prabangiai skamba, ane?
    Maniškiame pesto gana ryškus saulėgrąžų skonis - keptos sėklos sustiprintos aliejaus kvapnumu.
    Dabar smalsu man, kaip būtų su kitais riešutais ir kitu aliejumi, būtinai išbandysiu.
    Beje, ir su kitokiom žolėm planuoju išbandyt.

    AtsakytiPanaikinti
  3. siūlau dėti į žaliąją savaitę ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ekologiškam turgelyje pirkau kažkokių raugintų daržovių iš kopūstų, dilgėlių, salierų ir dar ten visokių žalių ir nelabai dalių. Ir atrodo, kad dilgėlės kalčiausios dėl to gero skonio. Dabar galvoju, kad gal reikia namie ant palangės ir balkone pasisėt dilgėlių :))
    Čia aš ne į temą, bet žodis dilgėlė kažkaip prisiprašė:)))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ką tik pasigaminau dilgėlių pesto pgl šitą receptėlį :) Laaabai skanu, tik česnako padauginau :) Namiškiai labai teigiamai įvertino, ir sumanėm vakarėliams tokių vieno kąsnio sumuštinukų su šiuo pesto pasidaryti :))

    AtsakytiPanaikinti
  6. Forelle, is pradziu pamacius nuotrauka skoniubloge pamaniau, kad tai tavo darbas :) O cia pasirodo Virtieniai pasidarbavo...jega, baziliku Pesto galiu kabinti saukstais, o Pesto su dilgelems tai cia isviso virsune....tikrai darysiu ir saukstais kabysiu !!!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Užkibau, nes labai gerbiu dilgėles. Mano sklype joms paskelbta visiška nepriklausomybė - aišku, prieš tai buvo derybos dėl jų augimo vietos. Dabar rytais, kai nelabai šalta, išbėgu pasiskinti šviežių daigelių ir geriu arbatą.Vos paskaičiusi apie dilgėlių pesto, lygiai taip, kaip ir Jūs pamaniau, kad tai yra skanu. Nedelsdama pasigaminsiu ir tikrai apie tai pasidalinsiu savo blog'e http://patyrimai.blogspot.com

    AtsakytiPanaikinti
  8. Lorca, cha, ant palangės auginsi! Žiūrėk, nenusidilgink nosies, kai vakarais romantiškai rymosi saulėlydžiu besigrožėdama :)
    Živile, džiaugiuos, kad patiko.
    Anonimiškasai, į sveikatą!
    Laima Marija, taip ir įsivaizduoju, kaip rytais, kai nelabai šalta, išbėgi į dilgėlyną BASA :)
    Nors lietuvių liaudis yra pastebėjusi, kad galima ir nuogam į dilgėles...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Lorca, isivaizduoju ka kaimynai pamanys, kai pamatys vietoj geliu dilgeles:):):):) Zinoma, juokauju. As jau seniai dilgeliu arbata geriu, skonis fantastiskas! Reiks pabandyti ir pesto.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Pasidariau...kokia tai skonio harmonija...

    AtsakytiPanaikinti
  11. O kokios dilgelės čia tinka, ar tos didžiosios, ar tos nutrelės, kur su baltais žiedeliais, ar nėra skirtumo?

    AtsakytiPanaikinti
  12. tos didžiosios čia tinka,
    su notrelėm nesu nieko bandžiusi, išskyrus baltą žiedą išsirauti ir saldumo pačiulpti.
    Šiaip jau pesto su visokiausiom žolėm gali būti, bet negaliu pasakyt, ar notrelės lapas išvis kramtyti tinka.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ačiū, Dalia, girdėjau su rūgštynėm ir krapais dar labai skanu.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Butinai reiks pabandyti si pesto. O su baltosiom notrelem reikalas toks: jas viriau supjaustytas, su visais kotais, i sultini beriau siek tiek smulkiu makaroniuku (pries baigiant virti) ir i stala pateikiau su dziugo suriu. Puiku!

    AtsakytiPanaikinti
  15. Pabandykist pasidaryt pesto is garsu zoles lapu .Irgi sveika.ir skanu.

    AtsakytiPanaikinti