2010 m. vasario 5 d., penktadienis

Persimonai su pupelėm ir džiovintais pomidorais


Mane žavi netikėti deriniai.
Persimonai su...
... ech, persimonai...
Labai gerai prisimenu, kaip pirmą kartą paragavau persimonų. Gūdžiais tarybiniais laikais Lvovo turguje kažkoks azijietis pardavinėjo keistus pomidorus. Štuka - rublis. Tai buvo žiauriai brangu, ir mes su Roma tikrai padvejojom, ar verta taip išlaidauti. Bet... dalykas niekad nematytas... vadinasi Churma (su kirčiu ant -a)... nusipirkom vieną, perpjovėm per pusę ir iškilmingai paragavom.
Vajergau!!! Visa burna ir ypač lūpos iškart susiparaližavo! Nieko nesuprasdamos žiūrėjom viena į kitą baisėdamosios, kas čia nutiko, čiupinėjom savo lūpas jų nejausdamos, kaip po danties traukimo narkozės, ir nežinojom, ar tai kada nors praeis. Siaubų siaubs, ir kaip už tokį nežmonišką dalyką galėjom visą rublį mokėt... dar šiek tiek palaikėm rankose dvejodamos, o paskui tėškėm šalin, ir kai jau galėjom normaliai kalbėti, sutarinai prakeikėm.
O po trijų dienų susitikom Lorką, su kuria kartu buvom atvykę, bes ji nebeprisimenu ko, ant mūsų buvo užpykus ir viena nuėjus savo keliais. Tai va, pamatėm ją vėl po trijų dienų, jau nebeužpykusią ir laimingai sau baisųjį vaisių churmą bevalgančią. KAIP TU GALI???- pasibaisėjom, o ji mum sakė, kad skanu. Įkalbėjo paragauti... hmmm... tikrai skanu. Tik ne toks gražus, kaip tas mūsų baisusis. Lorka pasakė, kad gavo šį vaisių už dyką užsidarinėjant turgui, nes jis jau beveik pagedęs.

Tai ir dabar, daugybei metų praėjus, ir jau Lorkai į Angliją išvykus, ir jau nebe churma, o persimonais jie vadinami.. prisbijau persimono, kol jis kietuolis gražuolis, o mieliau renkuos nukainuotus ir paminkštėjusius.

Persimonų su pupelėm idėja iš čia, beje ten labai graži nuotrauka su medine šakute. Kiekiai neparašyti ten, tai nerašysiu ir aš.
Persimonų
virtų pupelių
džiovintų pomidorų, pamirkytų ir sukarpytų juostelėmis
aliejaus
pankolio lapelių (neturėjau, bet ir nesvarbica)

Druskos nereikia dėt, nes džiovinti pomidorai būna pakankamai sūrus ir už save, ir už bliūdo kaimyną.

Tik pasisaugokit nedanokusių persimonų.

3 komentarai: