2010 m. vasario 21 d., sekmadienis

Lęšiai su kiviais


"...ir vėl tu privirei... šitų?"- priekaištauja naminiai konservatoriai, kilstelėję dangtį ir patikrinę kas šitam puode.
Aha, priviriau.
Nes nelietuviškai sakant, šiuo metu ant jų "pasinešiau", taigi ant lęšių.
Vaikystėj tokių žinot nežinojau, lęšiai buvo tik per fizikos pamokas, na dar klasiko kūriny: "senelis su bobute valgė lęšių sriubą". Kas tas yr, nelabai žinojom, atrodė kažkoks visiško skurdo atributas, išnykęs be pėdsako šviesioj tarybinėj visuomenėj, kaip kad išnykę buvo blusos ir marcipanai.
Jei senelis su bobute lęšių sriubą valgė, turbūt patys jų užsiaugino, bet va aš iki šiol nežinau, kaip atrodo augantis lęšis. Teoriškai turėtų ankštyje augt. Ir žydėt kokiu nors lūpažiedžiu.
(ką tik pažiūrėjau vikipedijoj - magnolijūnas erškėčiažiedis pupietis)
Na, jei magnolijūnas, negėda tada jam ir su kiviu vienoj lėkštėj atsidurti.
Senelis su bobute kivių nežinojo, bet jie taigi skurdo sriubą valgė.
O mes - sveikuolišką prašmatnuolišką veganišką patiekalą, be to labai skanų, nors naminiai konservatoriai manim nepatikėjo, o patys paragauti nesiryžo.

Kiekiai apytiksliai

150g lęšių
1 svogūnas
1 morka
gabalėlis imbiero
2 šaukštai kokoso drožlių
2 skiltelės česnako
2 šaukštai aliejaus
sauja razinų
petražolių
2 kiviai
druskos, juodų maltų pipirų


Pakepinam susmulkintą svogūną, kai pradeda skrusti, sudedam susmulkintą česnaką, tarkuotą morką, tarkuotą imbietą. Viską kartu truputį pakepam, tada dedam kokoso drožles ir kelias valandas pamirkytus lęšius, minutę pakaitinam viską sausai, paskui užpilam vandens. Tik nedarykit tokios klaidos, kokią padariau aš, užpyliau vandens su atsarga. Buvo klaida, nes lęšiai jau mirkyti ir vandens beveik nebesugeria, tai jo mažėja tik tiek, kiek nugaruoja.
Taip kad vandens tik kad vos apsemtų. Druskos. Saują razinų, arba turėtų gerai tikti džiovinti abrikosai. UŽdengiam, verdam. Laiks nuo laiko patikrinam, ar neišvirę, ir ar dar yra vandens. Normaliai išmirkyti lęšiai per 20-30 min jau bus išvirę.
Užbarstom pipirų ir smulkintų petražolių. Ir taip jau skanu. Bet įmaišius gabaliukų kivio... mmmmmmm..... tikras gėris.
Valgyti šiltus.

Idėja iš kelių šaltinių (kuriuose buvo ir ananasų, ir paprikų, ir graikiškų riešutų, bet ne visko kartu, kivių ten nebuvo, bet užtat buvo mano spintelėj. Tiko liuks.)

5 komentarai:

  1. Sveika,

    Maniškis "Didysis ekspertas" pareiškė, kad Jūsų blogas yra "Blogų blogas" !! O jei rimčiau, bet kam tie rimtumai reikalingi? Tai vienintelis blogas, kurį perskaičiau absoliučiai visą ir juokiausi GARSIAI...sėkmės dideliausios ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. ačiū, Anonimiškasai,
    kaip smagu kai įvertina. Tikrai, ūpą taip pakelia, lyg būčiau kokią geležėlę radus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip suprantu - dabar mokaisi kaip japoniškai parašyt lęšiai?:))
    Nu laukiam laukiam:))))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Lorca, šito dar ne, bet jau atradau šiek tiek japoniškų žodžių. Pvz.: SURIMI - gryn iš Japonijos kilęs.

    AtsakytiPanaikinti
  5. beje, Lorca, jei kada sutiksi Radvilavičiūtę, tau saugiau bus apsimesti, kad manęs nepažįsti. Nekalbės su tavim, jei sužinos, kad lankaisi ten, kur nei Navako, nei Pikviko nerasta.

    AtsakytiPanaikinti