2010 m. sausio 16 d., šeštadienis

Kvazi štrudelis



Rudenį vis žiūrinėjau štrudelių receptus, vis gundydamasi. Sudėtingas reikalas besąs. Vis ketinau kada nors išbandyti... ir dabar dar ketinu... kada nors.
O čia pasitaikė toks supaprastintas variantas, nu visai paprastutis. Jamam ir išbandom!

1 armėniško lavašas
2 obuoliai
2 šaukštai abrikosų džemo
2 šaukštai cukraus
1 kiaušinis
70 g sviesto
1/2 stiklinės graikiškų riešutų
cukraus pudros

Obuolius nulupti, supjaustyti gabaliukais ir trumpai patroškinti su 2 šaukštais cukraus. Sudėti ten pat abrikosų džemą ir dar kelias minutes patroškinti.
Lavašą ištepti kiaušiniu, suplaktu su puse šaukšto cukraus.
Tadum ant jo užtarkuoti sviesto (truputį - apie 10 g- pasilikti).
Viršum užbarstyti pasmulkintais graikiškais ruiešutais.
Uždėti patroškintus obuolius.
Suvynioti nespaudžiant. Ant vyniotinio viršaus suberti likusį tarkuotą sviestą.
Kepti 200C orkaitėje 10-15 min.
Iškepus apibarstyti cukraus pudra.

Nu ką aš galiu pasakyt? Rezultatas žymiai geresnis, negu tikėjaus iš aprašymo. Tik riešutus kitąkart gal dėsiu kitokius. Betgi lavašas nebeatpažįstamas, viršuje traškus, viduje minkštas. Dar teks man kada palėkti iki Austrijos ir paragauti etaloninio štrudelio, bo dabar gi nežinau koks jis iš tiesų turi būti. Gal tuomet teks pakeisti šio kepinio pavadinimą, bet vienaip ar kitaip vadindama jį dar kepsiu.
Ach, dar vienas niuansas. Nežinojau, kokio dydžio lavašas turimas omenyje orginaliame recepte. Aš naudojau Latvijoj gamintą "Oreintal bread" linijos. Lapas gana didelis, todėl naudojau tik pusę.

4 komentarai:

  1. O ką reiškia "lavašas"? Čia gal šaldytos sluoksniuotos tešlos gabaliukas?Jei ne, tai gal irgi tiktų?

    Skaitydama Tavo receptus vis ieškau, ar išminties (salvia) reikia ar ne:)) Įstrigo iš nepamenu kurio Tavo recepto ta išmintis:) Labai labai:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Lavašas - plonas, lankstus lakštas, kai kuriose rytų šalyse vartojamas kaip duona. Pažiūrėjau an pakelio, kokia sudėtis - viso labo tik miltai, druska, vanduo. Etaloninio lavašo irgi nesu dar ragavus (įtraukiam Armėniją į Kadanors maršrutą). Būna parduotuvėse sulankstytas A3 formatu.
    Šaldyta sluoksniuota tešla turbūt tiktų, nebandžiau. Manau, reiktų ją dar dėti an priekalo ir paploninti, ir turbūt sviesto į įdarą nereiktų. Jei pabandysi, papasakok kas gavosi.
    Išminties...ech, išminties... jei ir pasitaiko mano puode kada išminties, ech... tik netyčia.
    Kaip pastebiu kartais ant pakuočių parašyta: "produkte gali pasitaikyti žemės riešutų pėdsakai"

    AtsakytiPanaikinti